Wat je moet weten over de verhoogde dakisolatiepremie bij asbestverwijdering

Wie zijn dak, zoldervloer of gevel laat isoleren én daarbij tegelijk asbest laat verwijderen, krijgt een extra hoge premie. Sinds 1 juli 2022 maakt die premie deel uit van de MijnVerbouwPremie. We geven een overzicht van de premievoorwaarden en de aanvraagprocedure.

Tot 30 juni 2022 konden de energiepremies, waaronder de verhoogde dakisolatiepremie bij asbestverwijdering, online aangevraagd worden via Fluvius. Sinds 1 juli 2022 is deze premie geïntegreerd in Mijn VerbouwPremie (www.mijnverbouwpremie.be). Mijn VerbouwPremie is nu de eengemaakte premie van de vroegere renovatiepremie en de meeste premies van Fluvius voor energiebesparende investeringen. Voor iedere doelgroep blijft de (minimale) premie minstens behouden (de doelgroep ‘beschermde afnemers’ verdwijnt). Tussen 1 juli en 30 september 2022 konden de premies tijdelijk niet aangevraagd worden.


Voor wie?

  • Elke eigenaar en andere investeerder die het dak of de zoldervloer van een bestaande woning of ander gebouw isoleert en eventueel gelijktijdig asbest (dakbedekking of onderdak) verwijdert, of een bestaande spouwmuur navult of buitenmuurisolatie aanbrengt langs (de binnen- of buitenkant van) de buitengevel en eventueel gelijktijdig de asbesthoudende gevelbekleding verwijdert, komt in aanmerking voor een premie.
  • Eigenaars-bewoners uit de middelste en laagste inkomenscategorie of verhuurders via een sociaal verhuurkantoor (SVK) kunnen de premie aanvragen voor alle bovengenoemde werken (zie rubriek ‘Wat’) op voorwaarde dat het dak of de zoldervloer of spouw- of buitenmuur voldoende geïsoleerd is.
  • Bij werken aan de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw komt de premie voor het isoleren van het dak of de zoldervloer of spouw- of buitenmuur en eventueel voor de gelijktijdige asbestverwijdering toe aan de investeerder van het volledige appartementsgebouw.
    Is er een vereniging van mede-eigenaars (VME) opgericht? Dan komt de premie toe aan hen.

Inkomsgrenzen

Inkomensgrenzen

*De inkomensgrenzen worden jaarlijks geïndexeerd

Voor welke gebouwen?

  • Het gebouw moet minstens 15 jaar oud zijn op de datum van de aanvraag van Mijn VerbouwPremie. Deze controle gebeurt aan de hand van de aansluitingsdatum op het elektriciteitsdistributienet of op basis van de meest recente gegevens van de Federale Overheidsdienst Financiën. Bij betwisting geldt de oudste van de twee data.
  • Elk gebouw dat minstens 15 jaar oud is, komt in aanmerking voor een premie voor dakisolatie of spouw- of buitenmuurisolatie en eventueel gelijktijdige asbestverwijdering. Voor de andere werken (zie rubriek ‘Wat’) komen enkel woningen van eigenaar-bewoners of SVK-verhuurders en appartementen van SVK-verhuurders in aanmerking.


Je kan de premie aanvragen voor:

  • De renovatie van een bestaand gebouw, zoals een woning, een appartement, een appartementsgebouw of niet-woongebouw gelegen in het Vlaamse Gewest.
  • De realisatie van een nieuwe woning (gelegen in het Vlaamse Gewest) door herbestemming (het verbouwen van een bestaand gebouw, bijvoorbeeld een bedrijfspand of schuur die wordt verbouwd tot een woning).


Een gebouw dat gesloopt en volledig herbouwd wordt, komt niet in aanmerking. Voor vervangingsbouw geldt in veel gevallen een verlaagd btw-tarief voor afbraak en wederopbouw (6% i.p.v. 21%). Particulieren die niet in aanmerking komen voor het verlaagde btw-tarief, kunnen in het Vlaamse gewest onder bepaalde voorwaarden een sloop- en heropbouwpremie aanvragen.

Melding asbestverwijderingswerken

Zeer belangrijk is dat de asbestverwijderingswerken tijdig worden gemeld aan de overheid, want deze meldingsdatum moet ook opgenomen worden op het attest ‘asbestverwijdering’:

  • de datum van aangifte gevaarlijke werken 30bis bij de Sociale Zekerheid (voor aannemers met of zonder werknemers),
  • de datum van melding van de uitvoering van de asbestverwijdering bij de FOD Waso (Toezicht Welzijn op het werk) (voor aannemers met werknemers).


De volgende documenten zijn nodig om de premie aan te vragen

  • Factuur: zowel voorschot-, tussentijdse facturen als eindfacturen
  • Attest aannemer voor de plaatsing van de dakisolatie of buitenmuurisolatie, eventueel aangevuld met attest van de begeleidende architect voor
    de buitenmuurisolatie langs de binnenkant van de buitengevel
  • Bewijs van aanwezige isolatie als die vroeger al werd geplaatst, bijvoorbeeld aan de hand van facturen of bewijs voormalige premie aanvraag of het EPC.
  • In geval van asbestverwijdering en isolatie: attest verwijdering asbest
  • In geval van asbestverwijdering dak en isolatie: bewijs van aanwezigheid zonnepanelen of zonneboiler op bestaand gebouw of rapport haalbaarheid zonne-energie, bijvoorbeeld een afdruk van de simulatie voor uw gebouw op de zonnekaart
  • In geval van buitenmuurisolatie: VVO- attest STS 71-1 voor de isolatie van een bestaande spouwmuur. Dit is een kwaliteitsgarantie voor het uitgevoerde werk en het gebruikte materiaal.
  • Attest beschermde afnemer (indien relevant)
  • Grondplan met aanduiding van de betrokken ruimtes (niet-woongebouw)

Optionele documenten:

  • Offertes
  • Foto’s voor en na
  • EPC bouw/ EPC verhuur - Plan architect

De premie-aanvrager moet alle documenten tot 2 jaar na de uitbetaling van de premie bijhouden. De originele documenten, de betalingsbewijzen van de facturen en de foto’s (voor en na de werken) moet hij op vraag steeds kunnen voorleggen.

Voorwaarden voor de premie bij asbestverwijdering

C:\Users\bouwwillem\Pictures\Voorwaarden voor de premie bij asbestverwijdering.jpg

Wordt het aanbrengen van nieuwe dakisolatie en/of buitenmuurisolatie met asbestverwijdering gecombineerd, dan verhoogt de premie met 8 euro per m² tot maximaal 50% van het factuurbedrag (excl. btw) van isolatie en asbestverwijdering samen.

 

Dit artikel is geschreven door Luc Proesmans voor Bouwnieuws oktober 2022.